piatok 14. februára 2014

Istanbul 2.deň

Deň druhý
Ráno sa zobúdzame do ďalšieho krásneho dňa, a po raňajkách ideme znova na potulky po meste. Začneme palácom Topkapi, v jeho areály je aj archeologické múzeum, ktoré navštívime ako prvé. Je tu množstvo nádherných sarkofágov, náhrobných kameňov, sôch až z antického obdobia, pozostatky z rôznych chrámov z oblasti celého západného Turecka, asi by sa tu s kľudom dalo ostať celý deň. V areály múzea sa nachádza aj menšia budova, ktorá pôvodne slúžila ako jedna z reprezentačných budov paláca.

Je nádherne zdobená kachličkami a vo vnútry je pekná zbierka rôzneho porcelánu. Okrem porcelánu je tu aj pekná zbierka ozdobných hlavných štítov, ako je na obrázku.

Palác Topkapi

Tento obrovský palác skladajúci sa z množstva honosných budov, parkov a nádvorí sa rozkladá na vrcholku priamo nad Bosporom a Zlatým rohom a je z neho krásny výhľad na more. My neprichádzame cez hlavnú bránu, ale smerom od archeologického múzea, a preto ako prvý navštívime hárem v ktorom žili najkrajšie ženy z celého kráľovstva.

Hárem
Zlatá ulička
Jedna z nádherných izieb











Táto nádherná budova, bola síce skôr väzením ako domovom, ale je prenádherne vyzdobená, taká zlatá klietka. Na všetkých stenách sú nádherné kachličkové obklady a miestnosti sú tiež honosne zdobené. Medzi najkrajšie izby patrí tá sultánovej matky. Toto sídlo krásnych žien, ale aj budúcich sultánov je spoplatnené zvlášť, ale odporúčam tieto priestory navštíviť. Dokonca je tu aj jedna terasa, z ktorej je vidieť na vežu Galata a hlavne si môžeme obzrieť hárem aj z vonka.
Hárem
Sieň žiadostí
Sieň žiadostí
Z háremu sa vychádza priamo pred sieň žiadostí, táto nádherne zdobená miestnosť je vlastne vstupom na tretie nádvorie a práve tu informovali sultána jeho vojvodcovia a poradcovia o stave ríše, zatiaľ čo sultán ležal na vankúšoch, pekný život. Veľmi výnimočne tu prijal aj zahraničných veľvyslancov.
Trón


Vo vnútri je dokonca nechaný pôvodný trón aj s vankúšmi ;-) a vo vitrínach je vystavené slávnostné sultánove oblečenie. Ďalej na námestí sa dajú v jednej z budov prezrieť aj iné typy oblečenia sultánov, a to v rozličných obdobiach.


Pokladnica
Pokladnica
Ide vlastne o niekoľko miestností do ktorých sa vstupuje zvlášť, niekedy ide len o jednu miestnosť inokedy o viacero, ale poklady v každej z nich vyrazia dych. Sú tu vystavené tie najkrajšie klenoty a ozdobné dýky, ale čo asi najviac očarí je obrovský diamat, ktorý zatieni všetko ostatné. V miestnostiach je zakázané fotiť, preto nepriložím žiaden obrázok, ale niektoré obrázky sa dajú pozrieť na stránkach paláca http://topkapisarayi.gov.tr/en/content/imperial-treasury, alebo len tak vygoogliť (stačí zadať topkapi treasure a obrázky už hovoria samé za seba).

Komnata svätých relikvií
Znova samostatný vchod na tretom nádvorí, nejde o jednu miestnosť, ale o niekoľko prepojených miestností v ktorých sa nachádzajú významné relikvie prorokov Islámu, preto je tu znova zakázané fotiť a je dôležité nechať dostatok priestoru, pre tých čo sa chcú na tomto mieste pomodliť.

Obriezková miestnosť
Štvrté nádvorie ponúka výhľad na Bospor a Zlatý roh a na sultánove záhrady, je tu niekoľko lavičiek a dá sa tu príjemne oddýchnuť od všetkých tých impozantných miestností. Nachádzajú sa tu ďalšie menšie budovy s nádherne zdobeným interiérom, nie že by exteriér niečím zaostával. Zaujme určite aj Obriezková izba, a výhľad na mesto, ktorý ponúka terasa pred ňou.
Jedna z bodov na štvrtom nádvorí
Z posledného nádvoria sa vydáme cez tie predchádzajúce späť, ešte sa zastavíme na prvom, tu sa predávajú vstupenky, my sme si ich nemuseli kupovať, pretože máme od včera kúpenú kartu do múzeí, stála 85TL a nám sa oplatila lebo máme naplánované navštíviť skoro všetky múzea čo sú v cene. Ďalej je tu chrám Hagia Irene, vstup sa platí zvlášť a my sme dovnútra nešli. Palác opúšťame Zlatou bránou, ktorá je hneď oproti Hagie Sofie a kedysi ňou smel prechádzať len sultán.

Mozaikové múzeum

Našou ďalšou zástavkou je múzeum so starými, ešte antickými mozaikami,  ktoré sa nachádza pod Modrou mešitou a pri hľadaní sa netreba nechať zaraziť tým, že je uprostred uličky plnej rôznych obchodíkov, prevažne z kobercami a luxusnejším tovarom.
Múzeum nie je veľké, ale mozaiky sú pekne zrekonštruované a dá sa na ne zblízka pozrieť, navyše tu nestratíte veľa drahocenného času a návštevu si určite zaslúži.
Keďže už je čas na obed, stavíme sa pred ďalším cieľom na jedlo, a nie je to nič iné ako tradičný kebab a naozaj chutil, aj keď tie hranolky v ňom skutočne nemuseli byť :-)

Grand bazaar a Egyptský bazaar

jedna z uličiek Grand Bazaaru
Prvý je skutočne obrovský, s vyše 4000 obchodmi sa hádam ani nedajú prezrieť všetky, predáva sa tu skôr drahší tovar. Treba sa pripraviť na to, že vás bude stále niekto zastavovať a snažiť sa vám niečo predať, odporúčam naučiť sa hovoriť nie. Prevažne sú tu obchodíky s kobercami, šperkmi, látkami, koženými produktmi, rôznymi šatkami, ale aj vodnými dýmkami a oblečením. Nachádza sa tu aj veľa kaviarničiek, kde ponúkajú hlavne tradičný čaj v typicky hruškovito tvarovaných pohároch. Grand bazaar je celý krytý, preto je tu celkom horúco aj keď je február, nechcem si predstaviť ako je tu v lete. Aj my sme sa nechali uniesť a mám nádhernú pašmínu, len to zmlúvanie nám až tak nešlo. Keď sa vymotáme von, dáme si čerstvý džús a opýtame sa na cestu k ďalšiemu bazaaru.
Bazár s korením
Egyptský bazár, alebo bazár s korením sa nachádza pre moste Galata, pri Novej mešite. Je dobré ho prejsť aj zvonka, kde sú obchody s lacným oblečením, ale hlavne na jednom ramene jeho Lkovitého tvaru sú obchody s čerstvými rybami a gaštanmi. Vo vnútri prevažná väčšina obchodíkov ponúka rôzne koreniny, mnoho druhov sušeného ovocia a orechov, sypané čaje a súpravy tradičného čajového servisu. Nechýba množstvo sladkostí hlavne tradičné loukomi, turecký med a baklava. Je tu aj niekoľko obchodov so suvenírmi a krásnymi farebnými miskami. Úplne takými istými ako sme už videli v Mostare.
Z trhu vyjdeme priamo pred Novou mešitou, tak šup rovno dnu.

Nová mešita

Nová mešita, interiér
Stojí tu už niekoľko storočí, ale názov jej zjavne nemal kto zmeniť :-) Interiér je znova nádherný, a tak si sadneme na koberec a kocháme sa krásnou kupolou a kachličkami na stenách. Je krásne zdobená ako Modrá mešita a ťažko povedať, ktorá je krajšia.

Nová mešita v noci
Deň sa chýli ku koncu a aj teplota už o niečo klesla, preto obliekame znova bundy a keďže je dnes Valentína, ideme na večeru, vyberieme si, alebo necháme sa ukecať jedným z "nadháňačov" na usadenie sa vo veľmi príjemnej reštaurácií priamo na moste Galata, odkiaľ máme krásny výhľad na Novú mešitu, Hagiu Sofiu a palác Topkapi. Aj keď nie je leto, dá sa sedieť vonku, majú tu pripravené ohrievače. Škoda len, že počas jedla začalo pršať a neprestalo až do nasledujúceho rána, a počasie už vyžadovalo aj tie bundy, ale veď je február.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára